Wednesday, August 15, 2012

Nasi Tomato + Ayam Masak Merah + Sambal Udang + Pappadom + Acar



Ni 1st time saya try wt nasi tomato...Hajat nk buat 2 da lma tp xberkesempatan la plak...Kebetulan hari minggu lepas kawan sya Lin dan kawan En N Fitri nk berbuka kt rumah..So sya bg cdgn kt Lin nk wt nasi tomato...Terus lin setuju

Lepas 2 ape lg goole la sya mencari resepi..Saya hanya cari resepi buat nasi tomato je ...Sbb ayam masak merah saya pernh masak

Kebanyakan resepi yg sya cari menggunakan susu...Klu boleh sya xnk letak susu sbb en N kurang ckit susu...So resepi dari mesra.net yg menarik hati sya...Tapi ada yg sya ubah2 la jugak mengikut citarasa...Dan tambahan sambal udang sbb en hubby yg request


Nasi Tomata

1 tin kecil tomato puree
Bawang Besar - dikisar
Bawang kecil - dikisar
Halia - dikisar
Marjerin
Rempah tumis
Sedikit air dan garam

Cara-caranya
-Panaskan marjerin
-Masukkan rempah penumis
- Selepas itu masukkan halia,bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau
- Masukkan tomato puri dan sedikit air. Biarkan sampai mendidih dan sebati
- Kemudian masukkan beras yang telah dicuci dan air mengikut sukatan
- Tunggu sehingga nasi tomato masak

Dah siap. Senangkn sbnrnya nk buat nasi tomato ni


Ayam Masak Merah

Ayam yg telah di goreng
Halia-dikisar
Bawang Besar - dikisar
Bawang kecil - dikisar
Cili kering - dikisar
Sos tomato
Minyak masak
Air
Sedikit gula dan garam

Cara-caranya
- Panaskan minyak
- Tumis bawang besar,bawang kecil dan halia sehingga naik bau
- Masukkan cili yg telah dikisar.
- Masak sehingga garing dan naik bau
- Masukkan sedikit air,sos tomato,garam dan gula
- Last sekali masikkan ayam yg telah di goreng dan kacau sehingga sebati




Sambal udang

Udang yg telah dibersihkan
Minyak masak
Bawang besar - dikisar
Bawang putih - dikisar
Cili kering - dikisar
Air asam jawa
Sedikit gula dan garam

Cara-caranya
- Panaskan minyak masak
- Tumis bawang kecil dan bawang besar sehingga naik bau
- Masukkan cili kering dan masak sehingga garing
- Masukkan air asam jawa, garam dan gula
- Masukkan udang dan gaul

Yeah siapkan menu utama...Tambahan adalah acar...Ni resepi lin sbnrnya...Saya hanya buat acar timun dan lobak merah...Tanpa cuka dan nenas



Acar 

Timun - dipotong kecil
Lobak merah - dipotong kecil
Bawang merah - dihiris
Sedikit garam dan gula

Cara-caranya
Senang je caranya iaitu gaulkan semua bahan sehingga sebati

Akhir sekali goreng pappodom...Siap dah hidangan berbuka kami...Lepas buat sndr baru tau senang je rupanya









No comments:

Post a Comment