Hari rabu yg lepas saye ngn housemate(sape lg klu bukn lin kn)wt bubur jagung.tba2 je tringin nk mkn bla en N ckp pasl bubur jagung ..jagung 2 sye dapt dr bakal ibu mertuaku.haha..ibu en N la semestinyer..haha..ibu en N bg 4 batang jagung..so ktorg decide nk wt bubur n 2 nk rebus...
Tp sye msak bubur yg simple je..xda campur pape pun...en N ckp ibu dia selalu letk mata ikan..sye pun xtau pe 2 mata ikan...tp setahu saye la kn bese org letk sagu...tp oleh krana lin xnk letk sagu n saye pun xberapa mint ktorg wt bubur kosong jer...
so ni la cara2 membuat bubur jagung edisi saye..hehe poyos je
Bahan-bahannya:
isi jagung
santan
gula merah
gula
garam
sagu(klu nk la..tp sye xletk pun)
- mula2 ambil isi jagung dan rebus seketika(lebih kurang 10minit) bg jagung 2 empuk ckit
- pas2 buang air rebusan dan masukkan santan,gula,gula merah dan garam..klu nk letk sagu pun letk msa ni gak
- biarkan mendidih seketika
- setelah itu boleh di hidang
ha simple je kn...senang sgt..org xpndai msak pun leh msak..huhu
lepas siap msak mcm bese la...amik gmbar..beria2 je ktorg..tp gmbr2 mesti tw...
![]() |
jagung rebus versi lin |
![]() |
bubur jagung versi saye |
![]() |
hasil kami berdua |
No comments:
Post a Comment