Heavennya rasa bila duduk rumah hujung-hujung minggu...Nikmatnya tak terkata..Almaklumlah selalu hari Sabtu Ahad duduk dalam kelas je..Tapi hujung minggu lepas saya dapat menjalankan tanggungjawab saya sebagai seorang suri rumah..Banguan pagi-pagi buat sarapan utk hubby tersayang. lepas tu kemas rumah, memasak. Lunch bersama-sama dan dapat jugak menyempatkan diri membuat kek..Nanti saya akan update pasal kek ye..
Entry kali ni saya nk share resepi baru saya saya try.. Iaitu udang goreng butter...Biasalah en N suke demand menu yang bukan-bukan...Bila saya cakap xpandai, ada ke patut dia suruh saya tnye en goole...huhuhu
Saya pun mulalah men'search' resepi-resepi di internet.. Setelah compare-compare so saya follow resepi dari
azie kitchen.. Mudah dan senang nak buat.. Ada yang ditambah tolak mengikut bahan-bahan yang ada di rumah..
Udang
Bahan-bahannya:
Beberapa ekor udang (nak sedap beli yg besar-besar ye)
Bawang putih (dikisar)
Bawang merah (dikisar)
Cili hijau (dihiris/ditumbuk)
1 sudu susu cair
Minyak untuk menggoreng
Marjerin untuk menumis
Serbuk lada putih
Garam
Cara-caranya:
1- Goreng udang yang telah digaul dengan garam dan serbuk lada putih dengan minyak seketika hingga warna udang bertukar warna kekuningan dan toskan
2- Panaskan marjerin dan tumiskan bawang kecik,bawang besar dan cili sehingga naik bau
3- Masukkan sesudu susu dan masak seketika
4- Masukkan udang dan letak sedikit garam. Kemudian gaul sekata dan tunggu sehingaa kering
Sarang telur
Bahan-bahannya:
2 biji kuning telur
1 senduk marjerin
1 cawan minyak masak
Cara-caranya:
1- Pukul kuning telur didalam mangkuk
2- Panaskan minyak bersama marjerin
3- Bila minyak dalam kuali sudah betul-betul panas, pusingkan minyak laju-laju dengan mengguakan senduk senduk
4- Kemudian tuangkan kuning telur dalam kuali minyak tadi tinggi-tinggi supaya telur yang jatuh dalam kuali halus.
5- Sambil tuangkan telur,pusingkan minyak dalam kuali sehingga telur habis dituangkan.
6-Pusingkan telur dalam kuali sehingga warna bertukar kekuningan. Selepas itu bolehlah di toskan
No comments:
Post a Comment